Käytösopas tatamille

Kotona

* Erilaiset kaatumiset ja mattopaini, osuvat potkut ja kassissa muhiminen keräävät karatepukuun tatamista pieneliöitä, jotka viihtyvät märässä puvussa loistavasti. Pidä karatepuku puhtaana pesemällä se riittävän usein. Kuivata puku huolellisesti harjoitusten jälkeen.
* Leikkaa sormen- ja varpaankynnet riittävän usein naarmujen ja kynsien vääntymisen välttämiseksi.

Ennen harjoituksia

* Harjoittelemme karatepuvussa paljain jaloin, poikkeuksista, esim. aerobic tms., ilmoitetaan tarvittaessa. Erityisiä karatekenkiä voi tarvittaessa käyttää. Alkeiskurssilla voidaan käyttää verkkareita.
* Ota ennen harjoituksia kaikki korut, kellot ja muut loukkaantumisriskiä lisäävät koristeet pois. Teippaa lävistyskorut.
* Sido pitkät hiukset kiinni.
* Pese likaiset jalat ennen harjoituksia. Liiku käytävillä ja muualla varvastossuilla, ei paljain jaloin eikä ulkokengissä!
* Laita matkapuhelin äänettömälle.
* Älä jätä arvoesineitä pukuhuoneeseen.

Harjoituksiin saapuminen

* Ole täsmällinen ja saavu paikalle hyvissä ajoin ennen vuoron alkua. Mikäli salissa on käynnissä edellisten käyttäjien harjoitus, älä häiritse sitä esim. keskustelemalla äänekkäästi.
* Kumarra aina tullessasi saliin ja tatamille sekä poistuessasi. Kumarra kohti tatamin keskustaa.
* Älä kulje vetäjän ja harjoittelijoiden välistä, vaan kierrä paikallesi joko vetäjän tai ryhmän takaa.

Jos myöhästyt harjoituksista

* Jos harjoittelijat ovat jo kumartamassa, olet myöhästynyt.
* Astu tatamille, käy polvi-istuntaan oven tuntumaan ja kumarra. Odota, että vetäjä huomaa sinut ja antaa sinulle lämmittelyohjeet. Älä säntää tatamille ilman lupaa. Vetäjällä on vastuu lämmittelystäsi.
* Tule seuraavalla kerralla ajoissa.

Harjoituksissa

* Jos harjoitusten vetäjä ei jostain syystä tulisi paikalle, ylin ja vanhin paikalla oleva vyö vetää harjoitukset tai määrää vetäjän. Lämmittely voidaan joka tapauksessa käynnistää ylimmän vyön johdolla, jos vetäjä ei ole tullut n. viiteen minuuttiin.
* Harjoittele vakavissasi, anna keskittymisrauha muille, noudata vetäjän ohjeita. Sopeuta harjoittelu kunto- ja osaamistasoosi.
* Kun vetäjä pyytää sinut ukeksi näyttääkseen jonkun tekniikan, kumarra paikaltasi, liiku ripeästi vetäjän eteen parin metrin päähän, kumarra uudestaan ja jää yoi-asentoon odottamaan vetäjän ohjeita. Näytön loputtua kumarra ja poistu paikallesi. On kohteliasta siirtyä paikalleen kääntämättä selkää vetäjälle.
* Älä poistu tatamilta pyytämättä lupaa vetäjältä. Poistumisen syy on oma asiasi - idea on, että vastuullista henkilöä ei saateta tilanteeseen, jossa hän ei tiedä, missä joku harjoittelija on.
* Tatamin kaapissa on teippiä ja kylmäpusseja mahdollisten vammojen ensihoitoon.
* Siivoa mahdolliset sotkut tatamilta itse oma-aloitteisesti.

Kumartelu - outoa?

Karate on kotoisin Japanista, jonka kulttuuriin kuuluu syvällisenä osana toisten ja erityisesti pitkän kokemuksen arvostaminen. Kumartaminen japanilaisessa kulttuurissa on lähes yhtä luontevaa normaalia kuin keskieurooppalainen tapa kätellä. Karateen on vakiintunut ainakin seuraavanlaisia kumarrustapoja:

* Kaikki budolajien harrastajat kumartavat ilman eri käskyä kohti salin keskustaa tullessaan harjoitussaliin ja poistuessaan sieltä sekä astuessaan tatamille ja pois tatamilta.
* Harjoitukset aloitetaan kumartamalla ensin toisille harjoittelijoille (otagai ni rei), sitten opettajalle (sempai/sensei ni rei) ja joskus "edessä olevalle" (shomei ni rei). Seurassamme senseiksi kutsutaan 1.danin mustan vyön suorittanutta.
* Pariharjoitukset uuden parin kanssa aloitetaan ja päätetään kumarrukseen parille. Koska karatessa harjoitellaan potkuja, lyöntejä, heittoja, kuristuksia, lukkoja ja muita mahdollisesti vaarallisia tekniikoita, on harjoittelijoiden pystyttävä luottamaan toisiinsa.
* Usein, erityisesti ulkopuolisten vetäjien harjoituksissa, on kohteliasta kumartaa aina, kun vetäjä