Päävalmentajan blogi

 

Hyvää alkanutta treenivuotta 2018

 

Joulutauko on takana ja harjoitukset jälleen alkaneet. Meido-Kan Karate Espoon viikko-ohjelmassa on jälleen runsaasti mahdollisuuksia, eritasoisia ja –tyyppisiä treenejä viitenä päivänä viikossa. Vetäjinä näissä ovat sekä seuran omat valmentajat että muutamia kovatasoisia vierailijoita. Tarjolla on varmasti hyvää liikuntaa jokaisen tarpeisiin, niin edistyneille kuin hiljattain harrastuksensa aloittaneillekin.

Vetovuorojen koordinoinnista vastaa jatkossa Sami Neuvonen. Omasta karatepanoksestani menee jatkossa yhä enemmän Suomen karateliiton hallituksen puheenjohtajan tehtävään, joka kolmivuotinen kausi alkoi vuoden alussa. Tarkoituksena on nostaa suomalainen karate taas koko maan tasolla suosituksi liikunta- ja urheilumuodoksi, josta kaikki seurat voivat hyötyä - Meidokan aktiivisena liiton toiminnassa mukana olevana seurana niin ikään.

Treeniajat ja –paikat säilyvät samoina kuin syyskaudella, muutamia pieniä muutoksia voi tulla, esimerkiksi matsiryhmän treeneihin. Sunnuntain dan-klubitreenit muuttuvat siten, että vyöraja lasketaan vihreään ja tarjolla on joka toinen kerta allekirjoittaneen toimesta liikunnallista karatea vyökoetekniikoilla höystettynä sekä joka toinen kerta Jore Terrilän katapainotteiset vyökoetreenit. Huomioikaa, että nämä treenit on nimenomaan tarkoitettu kaikille vihreästä vyöstä ylös päin – ei enää pelkästään korkeimpia vyöarvoja yrittäville treenaajille. Aiemmin dan-klubin treeneissä väkeä oli vähän eli katsotaan saadaanko tällä tavoin koko sali hyötykäyttöön – mikäli kävijöitä ei riitä niin siirrytään sunnuntain vuoron osalta vapaatreeneihin.

Tiistain, torstain ja lauantain koko seuran treenit Finnoossa tarjoavat niin ikään monipuolista karatea Meidokanin omien osaavien vetäjien ohjauksessa. Tämän lisäksi perjantaisin tatamilla pidetään matsitreenejä ja lauantaina Jyrki Innasen treeniryhmä. Muutamia vapaaharjoitusaikoja on myös tarjolla näiden lisäksi, mikäli aina ei ohjatut harjoitukset satu sopimaan ohjelmaan. Seuran verkkosivuilta meidokan.net löytyy tarkemmat tiedot ajoista ja paikoista.

Alkanut vuosi tulee olemaan Meido-Kan Karate Espoon kannalta merkittävä. Karateliiton hallituksessa on toinenkin meidokanilainen, eli puheenjohtajamme Pekka Ström, joka vetää liiton työvaliokuntaa. Syksyllä järjestämme seuran historian ensimmäiset kansainväliset kilpailut: Finnish Open Tapiolan urheiluhallissa 8. syyskuuta. Paljon muutakin vuoden aikana varmasti tapahtuu.

Olkaa aktiivisia, osallistukaa harjoituksiin, oheistoimintaan ja muutenkin seuran kehittämiseen. Toivotan kaikille menestyksekästä Meidokan-vuotta 2018.

 

 

Kimmo Koski

 

 

 

 

 

Päävalmentajan Blogi 2017

Aseta tavoitteet tulevalle kaudelle

Vuosi 2017 on alkanut ja toivottavasti koko joukko uuden vuoden lupauksia on siinä samalla tehty, jotka tähtäävät entistä aktiivisempaan karaten harjoitteluun. Seura ainakin tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet erilaisten treenien muodossa – parhaimmillaan ohjattua harjoitusta saa viisi kertaa viikossa, jonka lisäksi voi vielä käydä vapaavuoroilla treenaamassa lisää. Kovin moni työssä käyvä aikuinen tuskin näin montaa kertaa viikossa harjoittelee, mutta ainakin on valinnan varaa. Lajihan on siitä hyvä, että jokainen voi asettaa itselle sopivat tavoitteet, oli se sitten vyöarvon korotus, kunnon kohotus, liikkuvuuden parantuminen, painon hallinta tai joku muu.

 

Uudistusta harjoitteluun luvassa

Harjoitukset jatkuvat suunnilleen samoina aikoina kuin syksyllä, mutta uudistusta on luvassa. Tiistain koko seuran treeneistä pyritään tekemään todelliset koko seuran treenit, ottelijat mukaan lukien. Samalla salille tiistain treeneihin pyritään saamaan takaisin ”vanhoja” ylempivöisiä harrastajia. Tiistain treenejä vetävät seuran ylimmät vyöt, pääosin allekirjoittanut, Pekka Ström ja Kari Niinimäki.

Torstaina ja lauantaina tarjolla on myös koko seuran treenit ja lauantaina lisäksi Jyrki Innasen treenit ylemmille vöille. Matsiryhmä treenaa edelleen perjantaisin – ja matsiryhmäänhän voi mennä mukaan myös ottelemisesta kiinnostuneet, vaikkei aiempaa kokemusta olisikaan – sekä edistyneemmät ottelijat torstaisin yhdessä Renshin-Kanin kanssa, ja tämän lisäksi karateliiton treeneissä keskiviikkoisin. Jorma Terrilä vetää joka toinen sunnuntai perustekniikkaa, kata mukaan lukien. Vapaaharjoitteluaikaa tatamilta löytyy ainakin tiistaina illalla sekä vähän sunnuntailta ja lauantailtakin, jos jostain syystä ei pääse samoina päivinä ohjattuun harjoitukseen.

Harjoitusten sisältöä pyritään muokkaamaan nykyaikaisempaan suuntaan. Meido-Kanin harjoittamalle Shoko-ryu –tyylille on ominaista liikunnallinen karate. Tämä tarkoittaa muum muassa sitä, että harjoituksissa kehitetään karatetaitojen ohella muitakin osa-alueita, kuten fyysistä kuntoa, liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä. Tämä tapahtuu tietenkin jokaisen omista lähtökohdista. Valmentajille on järjestetty tammikuun loppuun koulutustilaisuus, jossa huippuvalmentaja Erik Piispan johdolla etsitään uusia ideoita ja kehitetään liikunnallisen puolen harjoitteita. Perustekniikkaa ei tietenkään unohdeta, mutta sen soveltamista korostetaan entisestään, harjoitteita pyritään yhä enemmän tekemään pareittain. 

 

Karate Olympialajiksi

Karatessa tapahtuu maailmanlaajuisesti nyt paljon. Olympialajiksi pääsyä on haettu jo 80-luvun alusta saakka ja nyt se viimein tapahtui. Vaikka helppoa se ei ole, kilpailijoilla on kuitenkin mahdollisuus päästä edustamaan maatansa olympiakisoihin, mikä lienee jokaisen urheilijan haave. Tokion olympiakisoissa 2020 ratkotaan ensimmäiset karaten olympiamitalit.

Miten tämä näkyy tavalliselle harrastajalle. Tietenkin on hienoa seurata oman lajinsa huippujen kisaamista olympialaisissa, mutta sivutuotteena tulee toivottavasti paljon muutakin. Lajin arvostus nousee, mikä lisää myös harrastajien määrää. Kilpailujen taso kasvaa ja kilpaileminen kiinnostaa yhä useampia nuoria. Tähän onkin meillä kova tarve, sillä harrastajamäärät ovat karatessa olleet laskussa jo pitkään. Toivotaan, että olympialajina pystymme kääntämään kehityksen taas nousuun.

 

Harrastus uuteen nousuun

Joitain vuosia sitten lanseerattiin perhekarate, jossa vanhemmat ja lapset, joskus jopa koko perhe, tulivat yhdessä kursseille, jotka olivat käytännössä täynnä. 7-14 vuotiaita ja aikuisia riitti, siltä väliltä väkeä oli aika vähän. Nyt perhekarate ei ole enää yhtä suosittua, ja kursseilla on väkeä melko vähän. Tarvitaan keinoja nostaa harrastusmääriä, koska täysillä saleilla treenaamisessakin on ihan eri fiilis kuin tyhjillä. Koko seuran treenissä, kuten suurimmassa osassa muitakin treenejä, tällä hetkellä on vielä kohtuullisen hyvin porukkaa, mutta silti on syytä katsoa tulevaisuuteen ja etsiä keinoja kurssilaisten määrän lisäämiseksi. Valmista vastausta seuraavan boomin synnyttäjäksi ei ainakaan vielä ole näkynyt – toivottavasti olympiastatus auttaa omalta osaltaan tähän. 

Peruskurssien lisäksi pyrimme houkuttelemaan lajin lopettaneita harrastajia takaisin karaten pariin. Uudistuvat treenit ja monipuolinen harjoittelu on ehkä yksi mahdollinen keino motivoida paluuseen, mutta varmaan muutakin tarvitaan. Mikä motivoi esimerkiksi 45-vuotiasta työssä käyvää ja lapsiaan illat harrastuksiin kuskaavaa isää tai äitiä saapumaan tämän lisäksi pari kertaa viikossa karatesalille? Miten saataisiin koululainen kiinnostumaan karaten harrastuksesta, kun on niin paljon muitakin lajivaihtoehtoja? Näihin, ja moniin muihinkin kysymyksiin, etsitään vastauksia. Harrastuksen hinta ei ainakaan ole meillä este – vai missä muualla saa jopa 5 kertaa viikossa ohjattua harjoitusta noin satasella puolessa vuodessa?

 

Meido-Kanin tulevaisuus

Seuramme on yksi maan aktiivisimmista, ylempiä vöitä on paljon (vaikka saisivat kyllä treenata aktiivisemmin J), puheenjohtajamme istuu myös karateliiton hallituksessa ja harjoitteluolosuhteet ovat kohtuullisen hyvät. Haasteita esimerkiksi harrastajamäärän lisäämisessä ja seuran uudistumisessa tietenkin on, mutta niin on myös mahdollisuuksia näiden haasteiden voittamiseksi.

Aktiivisia toimijoita tähän vapaaehtoistyöhön, eli seuran kehittämiseen ja valmennuspuoleen, tietenkin aina kaivataan lisää. Koulutusta on syytä jatkossa tarjota siitä kiinnostuneille enemmän. Kuitenkin on hyvä muistaa, että ei ajaannuta pelkästään treenien vetämiseen ja järjestöpuoleen, vaan muistetaan myös itse treenata mukana.

Tavoitteita harrastukselle on hyvä jokaisen asettaa omista lähtökohdistaan, samoin voidaan tehdä seuralle. Minusta esimerkiksi tällainen kuulostaisi hyvältä:

”Vuonna 2020 Meido-Kan Karate Espoo on Suomen aktiivisin karateseura koko seuran harjoituksissa kävijöiden määrällä mitattuna. Seuran yhteishenki on erinomainen ja harjoittelu monipuolista. Peruskurssit ovat täynnä. Seuran kilpailijat taistelevat olympiapaikasta, yksi pääsee Tokioon ja vuonna 2024 olympialaisista tulee jo mitali tai useita. Talous on edelleen hyvässä kunnossa ja Meido-Kanin karate voidaan pitää harrastusmaksujen puolesta sellaisella tasolla, että kaikilla on siihen varaa.”

 

Hyvää alkanutta vuotta!

 

Kimmo Koski,

Päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

Treenikausi 2015 käyntiin

Kimmo Koski, 19.1.2015

Syyskausi on takana ja hyvin ansaittu joululoma niin ikään. Olisi tosin varmaan ollut mukavaa treenata joulu-tammikuussakin hiukan useammin, jos koulut vaan pysyisivät auki vähän pidempään. Minulle ei vielä ole selvinnyt mikä idea on rakentaa tai kunnostaa hienoja liikuntasaleja ja sitten laittaa ne pariksi kuukaudeksi kiinni. Valvojan palkka lienee aika pieni ja omavalvontaakin voi käyttää. Jos teillä on kontakteja Espoon liikuntapäättäjiin, niin kannattaa vähän keskustella aiheesta…

Joka tapauksessa joulukinkun sulatuksen yhteydessä oli mahdollista myös silloin tällöin treenatakin. Vapaavuoroja oli Mankkaan tatamilla silloin tällöin, koska se on vähemmän aikaa kiinni. Toivottavasti olit aktiivinen ja sovit treenikaverisi kanssa harjoittelusta ja sitten vaan suuntasitte salille. Lisäksi tekniikkaahan voi muuten treenata kotonakin, esimerkiksi olohuoneessa, jos on sopivasti tilaa. Voin kertoa, että sekin toimii. Joskus 12-vuotiaana aloitettuani tosissani karatetreenin, löin ja potkin ilmaan olohuoneessamme lähes joka ilta venyttelyn kera. Kriittistä kommenttia vanhemmilta tuli kyllä aluksi ihan riittävästi ja jokunen huonekalukin taisi hajota, mutta kritiikki loppui jostain syystä ensimmäiseen nuorten Suomen mestaruuteen.

Kävi sen joulutreenin kanssa niin tai näin, nyt on uusi kausi edessä ja toivon mukaan kaikki palanneet salille entistä innokkaampina tehtyjen uuden vuoden lupausten jälkeen. Tarjolla on hieno kevätkausi – Meido-Kan Espoo on vahvempi kuin koskaan ja väkeä salilla riittää. Kevätkaudella jatketaan samaan malliin, mutta kaikenlaista uutta vaihtelevaa treeniäkin koetetaan saada mukaan. Hyvältä aktiivisuus näyttääkin nyt ainakin parin ensimmäisen viikon jälkeen.

Asiasta toiseen eli juttelin seuran pikkujouluissa aika monen seurakaverini kanssa, joista moni oli kiinnostunut Meido-Kanin historiasta. Espoon seurahan perustettiin vuonna 1990, mutta Helsingin Meido-Kan, jota muutamat meistä pitempään treenanneista (itse aloitin tammikuussa 1977, Pekka muistaakseni seuraavana vuonna) ovat aikanaan edustaneet, jo vuonna 1963. Meillä on vain yksi laji eli karate, Helsingissä myös judo, aikido, iaido jne. Espoossa meillä on siis karateseura, Helsingissä budoseura. Historia tuntui tosiaan kiinnostavan, ja viime vuonna Helsingin seuran 50-vuotisjuhlien yhteydessä kirjoitin ja osin keräsin muilta dinosauruksilta materiaalia karatepuolen historiasta. Eivät ole ilmeisesti saaneet Helsingin Meido-Kanissa aikaan vielä historiikin julkaisemista, mutta karateosuus on laitettu Espoon verkkosivuille niitä varten, jotka tästä ovat kiinnostuneet. Historian tuntemus auttaa ymmärtämään nykypäivää.

 

Hienoa treenivuotta toivotellen,  

Kimmo

 

PS. Tästä pääset Meido-Kanin historiikkiin.

 

Meido-Kanin karatevuosi 2014

Kimmo Koski, 28.1.2014

Hyvää alkanutta vuotta! Nyt on jo melkein helmikuu, joten blogikirjoitus on pahasti myöhässä, mutta asia on edelleen ajankohtainen. Karateharjoittelu joulutauon jälkeen on käynnistynyt ja harrastajat palanneet salille. Treeniaktiivisuus on korkealla ja vaikka varsinkin tiistaisin tatami pullistelee treenaajia, muillekin päiville on riittänyt väkeä enemmän kuin aikaisempina vuosina.
Harrastusaktiivisuuden lisäksi seuralla on tätä nykyä myös muutamia kohtuullisen hyvin jo menestyneitäkin kilpailijoita sekä nuorissa että ikinuorissa (= ikämiesten SM-kisat lähestyvät…).
Muuttuuko mikään muu kuin vuosiluku? Karatetreenaushan perustuu jatkuvuuteen eikä mitään radikaalia muutosta varmaankaan yleislinjassa näy, mutta kaikenlaista kehitystä kyllä silti tapahtuu. Vyöarvot treenauksen myötä kasvavat ja kunto paranee – Meido-Kanin harjoitusten ideologia perustuu edelleen paitsi karatetaitojen opettamiseen niin myös samalla fyysisestä kunnosta ja liikkuvuudesta/notkeudesta huolehtimiseen.Muutama kaveri saattaa jopa kevään jälkeen taas nähdä varpaansa tai ehkä jopa pystyä koskettamaan niitä – tai sitten joku muu itselle asetettu tavoite toteutuu. Harjoituksissa pyritään myös monipuolisuuteen, ja eri vetäjiäkin on runsaasti, mikä omalta osaltaan lisää vaihtelua.
Syksyllä aloittaneelle kurssille tuleva kevät tuo muutosta. Nythän alkuvuodesta vielä jatketaan omana ryhmänä, mutta kevään aikana vähitellen siirrytään treenaamaan yhdessä ylempien vöiden kanssa. Tämä tuo varmasti lajiin lisää näkemystä kaikille tasoille, sekä samalla syksyn kurssilaisille monipuolisempaa harjoittelua ja lisää vaihtoehtoja. Torstain treeni nyt ensimmäisenä ja sopivimpana lisänä, mutta vähitellen tulee myös muita mahdollisuuksia. Vapaaharjoitteluvuoroja voi myös hyödyntää entistä paremmin, mitä pidemmälle kehittyy.
Normaalin treeniohjelman lisäksi kevään aikana tulee olemaan tyylisuunnan leiri sekä myöhemmin keväällä/kesällä seuran kesäleiri. Karaten EM-kisat otellaan Tampereella vappupäivästä saman viikon sunnuntaihin, joten siellä kannattaa kaikkien käväistä ainakin jonain päivänä kisoja seuraamassa. Muutakin ohjelmaa on luvassa, kunhan sitä keksitään.
Seuralla on edelleen monipuolinen tarjonta. Ylemmät vyöt pystyvät käymään ohjatuissa treeneissä viisi kertaa viikossa. Muille treenimäärä kasvaa myös vähitellen ja vihreän/sinisen vyö saavutettuaan kaikki mahdollisuudet ovat pääsääntöisesti auki. Omasta aktiivisuudesta on tietenkin kiinni sekä oma kehitys että se mitä lajilta kokonaisuudessaan muutenkin saa. Hyvä puoli karatessa on, että treenaaminen ei ole rajoitettu yksin ohjattuihin treeneihin vaan sitä voi tehdä lähes missä vaan: kotona, erilaisilla avoimilla liikuntapaikoilla ja muissa vastaavissa paikoissa.
Hyvää kevätkautta!
t. Kimmo

 

Millaisia tavoitteita sinulla on tälle syksylle?

Kimmo Koski, 9.9.2013

Syyskausi on taas sananmukaisesti potkaistu käyntiin ja treenit ovat jo täydessä vauhdissa. Tatamisalin remontti on saatu valmiiksi ja dan-klubi sekä Jyrkin lauantaitreenitkin ovat käynnissä. Matsitreenejä on tätä nykyään kolmet (ti, to ja pe), joilla pyritään saamaan lisää menestystä syksyn kisoista – seuraavan kerran lokakuun alussa Sipoon kansallisista. Runsas muidenkin harjoitusten tarjonta takaa sen, että kaikille löytyy riittävästi monipuolista karatetreeniä. Niistä on hyvä valita mieleisensä – saa käydä halutessaan vaikka kaikissa harjoitusten vyörajat tietysti huomioiden.
Lisämotivaatiota syksyn treeneihin saattaa joillekin löytyä peiliin katsomalla. Mikäli voimaharjoittelu on kesän aikana mennyt ”läskiksi”, nyt siitä läskistä sitten pääsee eroon. Jos kotona kuuluu kommentteja TV-tyyliin ”kulta sinusta on tullut pullukka”, tarjoaa Meido-Kanin liikunnallista karatea toteuttava treeniohjelma apua tähänkin haastavaan tilanteeseen. Kannattaakin miettiä syksyn aluksi, mitä tavoittelee karateharrastukseltaan. Aseta itsellesi realistiset mutta riittävän haastavat tavoitteet vaikka joululomaan asti. Tällaisia voivat olla vyön korotus, kunnon kasvatus (vaikka 40 punnerrusta minuutissa jouluun mennessä), liikkuvuuden kasvattaminen tai joku muu.
Seuramme treeniohjelman avainsana on nimenomaan monipuolisuus. Karatessa tehdään runsaasti eri liikkeiden toistoja, mutta viikon harjoitukset ovat kuitenkin suunniteltu erilaisiksi ja toisiaan täydentäviksi. Suosittelen harrastajalle osallistumista eri vetäjien harjoituksiin, mikäli tämä on vaan mahdollista, sillä käyttämällä koko treenikirjoa oppii parhaiten uusia asioita. Harjoitusten lisäksi ei haittaa, vaikka kotona silloin tällöin venyttelee oma-aloitteisestikin, lenkkeilee, tekee kuntopiiriä tai jotain muuta vastaavaa.
Treenisyksystä tulee siis monipuolinen ja urheilullinen kokonaisuus. Harjoitusten vetäjät kokoontuvat syyskuussa miettimään harjoitusten tavoitteita ja linjaamaan tulevaa kautta. Samalla mietitään mahdollista oheisohjelmaa, kuten leireille osallistumista. Shoko-Ryu suurleirin päivämäärää ei tätä kirjoittaessa vielä tiedetä, mutta sellainen joka tapauksessa loppuvuodesta pidetään. Jokaisen karatekan kannattaa myös merkitä kalenteriinsa jo nyt vapun jälkeinen viikonloppu, koska silloin isketään Karaten EM-mitaleista Tampereella.
Hyvää alkanutta treenikautta! Laitetaan tavoitteet kuntoon!
T. Kimmo

 

Monipuolista tarjontaa karaten parissa - ota kaikki irti harrastuksesta

Kimmo Koski, 13.3.2013

Kevätkausi on jo pitkällä ja harjoitukset ovat pyörineet mallikkaasti. Runsaan osallistujamäärän vuoksi joitain treenejä on jaettu ryhmiin iän tai vyöarvon perusteella. Kelta- ja oranssivöisten omilla harjoituksilla (tai jatkokurssin harjoituksilla) pyritään vahvistamaan perusasioiden omaksumista ja sitä kautta antamaan paremmat edellytykset treenata myös ylempien vöiden kanssa vaativampia harjoitteita. Junnuryhmän vetäminen erikseen esimerkiksi tiistain treenin yhteydessä taas on välttämätöntä treenien hallinnan kannalta – jos saman treenin sisällä ikähaitari ja erot osaamisessa ovat suuria, kärsii kaikkien harjoitus. Hieno juttu, että meillä on riittänyt apuvetäjiä ainakin suureen osaan ja olemme pystyneet lisäämään tasoryhmiä ainakin jonkun verran.

 
Ylempien vöiden harjoittelu on niin ikään tehostunut. Sunnuntain dan-kokeisiin valmentavissa harjoituksissa on käynyt hyvin väkeä ja oletettavasti myös 20.5. pidettäviin dan-kokeisiin osallistuu useita meidokanilaisia kokelaita. Kilpailurintamalla ollaan pitkästä aikaa päästy mitaleiden makuun, kun Samuli Kerminen voitti viime kuussa junnukisat. Menestystä odotetaan jatkossakin sekä Samulilta että muilta nousevilta tähdiltä. Kilpaharjoittelua on tehostettu ylimääräisellä matsivuorolla torstaiksi sekä MM-mitalistin ja moninkertaisen Aasian mestarin Mahdin (sukunimi liian vaikea kirjoitettavaksi) vetämillä vierailutreeneillä. Jyrki Innasen treenit ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti lauantaisin ja muutenkin valikoimaa riittää. Innokas harrastaja pystyy treenaamaan neljä tai viisikin kertaa viikossa ohjatusti sekä lisäksi hyödyntämään muutamia vapaavuoroja. Käyttäkääpä hyväksenne mahdollisuudet monipuoliseen liikuntaan.
 
Harjoitusten lisäksi lajituntemusta voi syventää esimerkiksi käymällä katsomassa kilpailuja ja kannustamassa Samulia sekä muita saman tyylisuunnan kisaajia, kuten nykyisin Renshin-Kanissa ottelevaa seuramme kasvattia Oskari Rajalaa. Karateliiton sivuilta (www.karateliitto.fi) löytyy kisakalenteri. Kauden kohokohta on SM-viikonloppu Tampereella 6-7. huhtikuuta, jossa panoksena muun muassa EM-edustukset toukokuussa Budapestissa.
 
Harrastajille tärkein päivämäärä on kesäkuun 8.-9., jolloin pidetään Solvallan urheiluopistolla Meido-Kanin perinteinen kesäleiri vyökokeineen. Solvalla tarjoaa hyvät puitteet karaten harjoitteluun. Kahden päivän aikana tulevat paremmin tutuksi paitsi harjoitussalit niin myös treenikaverit, kun aikaa on puhua muustakin kuin karatetekniikoista.
 
Seuran toiminta on harrastajamäärien kasvaessa ja vyöarvojen tummentuessa laajentunut ja yksi kevään sekä alkusyksyn tavoitteista on laajentaa valmennustiimiä. Jotta pystymme tarjoamaan riittävästi harjoituksia viikossa ja takaamaan riittävästi tasoryhmiä, tarvitaan koko ajan lisää sekä vetäjiä että apuvetäjiä. Laaja ryhmä takaa myös sen, että kukaan ei kuormitu liikaa eli pystyy treenien vetämisen lisäksi myös itse treenaamaan. Keväällä on tarkoitus järjestää esimerkiksi kesäleirin yhteydessä koulutusta uusille ja vanhoille vetäjille ja innostaa sinisestä vyöstä ylöspäin harrastajia myös treenien ohjaamiseen. Lisämotivaatiota tähän löytyy vyökoevihkosta – sinisestä ylöspäin edellytetään eriasteista opetuskokemusta. Aiheesta lisää kevään aikana.
 
Kausi on lähtenyt hienosti käyntiin ja on täydessä vauhdissa. Kiitoksia aktiivisuudestanne ja jatketaan samaan tahtiin.

 

Terveisin,

Kimmo

 

Syyskausi alkuun

Kimmo Koski, 7.9.2012

Kesälomat on jo hyvän aikaa sitten vietetty ja syksyn treenit käynnistyneet vauhdilla. Myös uusi peruskurssi pyörähtää käyntiin näinä päivinä. Grillikauden kääntyessä lopuilleen on motivaatiota palata salille kohottamaan kuntoaan ja vähentämään mahdollisesti kesän aikana kertyneitä elintason nousua ilmentäviä ulkoisia seikkoja. Siihen tänäkin syksynä Meido-Kanin harjoitusohjelma antaa erinomaiset mahdollisuudet.

 
Harjoituksia on syksylle jonkin verran uudistettu. Teemoina on paitsi kestoaihe ’liikunnallista karatea kaikille’, niin myös enemmän tasoryhmiä. Esimerkiksi ylemmille vöille on järjestetty enemmän mahdollisuuksia keskinäiseen treenaamiseen, jolla pyritään saamaan lisää vaikeusastetta ja sitä kautta valmistamaan muun muassa vöiden suorittamiseen. Tähän liittyen ns. dan-klubin treenit pidetään Jorma Terrilän ja allekirjoittaneen toimesta sunnuntaisin klo 11-13 tatamilla, vyörajana sininen. Jyrki Innasen suositut lauantaitreenit jatkuvat niin ikään – itse asiassa ovat jatkuneet jo kuukauden Jyrkin otettua parin viikon varaslähdön perinteiseen tapaansa – jotka ovat niin ikään ylemmille vöille. Koko seuran treeneissä pyritään ajoittain jakamaan harjoittelijoita kesken treenin kahteen tasoryhmään (juniorit–aikuiset tai ylemmät–alemmat), jolloin eri tasoisten tekniikoiden opettaminen on mahdollista.
 
Ylemmille vöille luodaan näin treeniedellytykset ja sitä kautta motivaatio kasvanee entisestään, mutta tasoryhmät samalla varmistavat myös alemmille vöille paremmat kehittymisen mahdollisuudet. Hyvää osaamisen perustaa voidaan luoda tekemällä vaativia, muttei liian vaikeita, harjoitteita ja tätä kautta uusien tekniikoiden oppiminen helpottuu. Kuluneina vuosina on ollut tilanteita, joissa oranssi- ja keltavöiset ovat joutuneet harjoittelemaan liian vaativia tekniikoita, jolloin harjoituksen hyöty on ollut rajallista. Meido-Kanin harjoitustarjonta on tänäkin syksynä niin laajaa, että haastetta ja sopivia treenejä löytyy kaikille riittävästi.
 
Koko seuran treenit pidetään tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Lisäksi on perjantaina kaikille soveltuvat otteluharjoitukset ja jo mainitut lauantain ja sunnuntain ylemmille vöille tarkoitetut treenit. Perjantain otteluharjoituksissa ei ole tarkoitus keskittyä vaan huippukilpailijoihin (varsinkaan kun niitä meillä ei vielä ole J, tosin muutamia hyvää vauhtia kuitenkin kasvamassa), vaan se on tarkoitettu myös harrastelijoille. Otteluharjoitteet ovat hauskoja ja kehittäviä, vaikkei kilpailuihin tähtäisikään, eli rohkeasti paikalle kokeilemaan. Tiistai-illan tatamivuoro pidetään toistaiseksi vapaavuorona, jolloin seuran jäsenet voivat käydä itsekseen tai kaverin kanssa treenaamassa sitä, mikä hyvältä tuntuu. Vapaavuoron käyttöä suosittelen myös vyökokeisiin valmistautumiseen.
 
Valinnanvaraa siis löytyy, mitä kannattaa tosiaan käyttää hyväksi. Monipuolinen harjoittelu kehittää, ja sitä pyritään seurassamme tekemään. Vankan perustekniikkapohjan lisäksi erilaiset soveltavat harjoitukset, liikkumisharjoitukset, otteluharjoitukset ja paritekniikat ovat merkittävässä roolissa Meido-Kanin harjoitusohjelmassa. Olemme siirtämässä harjoittelua yhä enemmän tekniikoiden soveltamiseen ja käytännönläheiseen karaten suuntaan. Päävalmentajan ominaisuudessa esitän tässä myös väitteen sekä vetäjille että harrastajille: yksi onnistuneen harjoituksen tunnusmerkeistä on, että treenissä tulee hiki ja harjoittelija on sen loputtua väsynyt. Otetaan siis harrastuksesta kaikki irti eli nostetaan syksyn aikana myös omaa kuntoa karatetaitojen kehittymisen lisäksi.
 

Hyvää treenisyksyä toivottaen,

Kimmo

 

 

Meido-Kanin valmennustoiminnan periaatteita

Kimmo Koski, 13.1.2012

Uusi vuosi on alkanut ja väkeä on hienosti palannut salille kinkunsulatteluun. Ensimmäisissä tiistaitreeneissä 40 hengen raja meni reippaasti rikki ja torstainakin meitä oli kolmisen kymmentä harjoittelijaa. Tämä näyttää hyvältä, toivottavasti intoa riittää kesään asti.

Harjoitussyklissä on tapahtunut muutamia muutoksia, vaikka peruslinja jatkuukin aika lailla samana. Itse olen siirtynyt vetämään torstai-illan harjoituksia ja lauantaina taas harrastajia liikuttavat pääosin Kari, Tuomas ja Epe. Muuten jatketaan aika lailla samalla kuviolla kuin syksylläkin. Harjoitusmahdollisuuksia seurassa on runsaasti – ohjattuja treenejä tiistaisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin sekä joukko vapaavuoroja omaehtoiseen treenaamiseen. Koska joka harjoitus on tarkoituksella erityyppinen, mikä tulee luonnostaan eri vetäjienkin toimesta, kannattaa käyttää tilannetta hyväksi ja treenata monipuolisesti eri harjoituksissa.

Meido-kanin valmennustoiminnan periaatteisiin kuuluvat nimenomaan monipuolisuus ja liikunnallisuus. Haluamme kehittää karatetaitoja, mutta myös kehon hallintaa sekä fyysistä kuntoa. Harjoituksissa pitää tulla myös hiki, mielellään ei tuskan hiki vaan fyysisestä rasituksesta sopivalla tavalla syntyvä tunne. Kunnon alkulämpö on tärkeää ja se on vetäjänkin helppo harrastajille tuottaa, mutta enemmän taitoa vaatiikin se, miten sopiva lämpö pysyy koko harjoituksen ajan siten, että treenaajat myös jaksavat harjoituksen loppuun asti. Oikea lämpö ja vireystila myös silloin kun alkaa väsyttää ehkäisevät loukkaantumisia sekä tekevät harjoituksesta hyödyllisemmän harrastajan kehityksen kannalta.

Karateen kuuluu olennaisena osana hierarkia, mikä näkyy vyöarvoissa. Karateka pyrkii koko ajan tummentamaan vyötään osallistumalla vyökokeisiin. Kokeet ja niiden tulokset aiheuttavat aina keskustelua, kuten kuluneenakin vuonna. Läpäisyprosentti on ollut kohtuullisen hyvä, mutta aina vyötä ei ole kuitenkaan myönnetty. Harjoituksissa tapahtuvalla valmennuksella pyrimme parantamaan harrastajien mahdollisuuksia onnistua vyökokeessa, mutta koska harrastajien lähtökohdat ovat erilaisia ja karate on vaikea laji, reputuksia tulee säännöllisesti nyt ja jatkossakin. Tämä on ihan luonnollinen asia, ja ominaista koko lajille. Vöiden myöntäminen liian helposti olisi paitsi väärin niitä kohtaan, jotka ovat onnistuneet esimerkiksi panostamalla harjoitteluun, niin myös turvallisuuden kannalta huono asia. Vyön väri kun kertoo harrastajan osaamisesta, ja treenikaverien otteet ovat tämän mukaisia. Turvallisuus korostuu erityisesti leireillä tai harjoiteltaessa muiden kuin hyvien tuttujen kanssa. Meido-kanin valmennustoiminnassa pyritään edelleenkin auttamaan vyökokeisiin valmistautumisessa, mutta kannattaa muistaa, että vyökoevihko on vain lista tekniikoita – todellinen osaaminen kehittyy monipuolisen harjoittelun avulla.

Vyön myöntämisen kriteerit aiheuttavat niin ikään keskustelua, varsinkin tuloksia vertailtaessa. Seurallemme on ominaista se, että harrastajat ovat usein joko myöhemmällä iällä aloittaneita tai sitten junioreja. Näinhän se perhekaratessa usein menee. Osa vanhemmista omaa urheilutaustan ja jotkut ovat jopa palanneet lastensa kanssa takaisin karatesalille kymmenen vuoden tauon jälkeen, mutta suurimmalle osalle karaten vaatima kokonaisvaltainen kehon hallinta sekä jonkinasteinen notkeus ovat haasteellisia asioita saavuttaa. Näille henkilöille karatesta luultavasti on kuitenkin suurin hyöty, koska kehitystä tapahtuu suhteellisesti usein todella paljon ja se näkyy varmasti myös elämänlaadussa.  Ikä ja muut vastaavat asiat pyritään huomioimaan vyökokeessa, samoin kuin muistetaan, että kokeet eivät ole notkeustesti. Potkut alemmaksi hyvällä tekniikalla esimerkiksi tuottavat paremmat pisteet kuin niiden vääntäminen väkisin pään korkeudelle tekniikan samalla hajoten. Kannattaa sitkeästi treenata monipuolisesti, olla masentumatta mahdollisista vyökoepettymyksistä ja hyödyntää koko kirjoa Meido-Kanin tarjoamassa treenirepertuaarissa.

Meido-kan Karate Espoon valmentajatilanne on tällä hetkellä erinomainen. Meillä on joukko päteviä valmentajia ja uusia kouliintuu koko ajan lisää. Koska ryhmä on suuri, ei kukaan kuormitu kohtuuttomasti ja aikaa meille jää myös omaan harjoitteluun. Valmentajat keskustelevat säännöllisesti ja pari kertaa vuodessa pidetään yhteisiä tilaisuuksia. Karateen kuuluu vyön värien tummuessa opetustoiminta, joten uusia apuvetäjiä syntyy luonnostaan, jotka sitten aikanaan myös ottavat vastuuta treenien vetämisestä. Vaikka kaikki tämä perustuu vapaaehtoisuuteen, olemme mielestäni pystyneet sitouttamaan ihmisiä myös itsensä kehittämiseen valmentajina. Toivottavasti sama trendi jatkuu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö harjoituksia tai niiden vetäjiä saisi arvostella tai palautetta (mieluiten rakentavassa hengessä) antaa – vaikka suurin asiantuntemus yleensä löytyy sieltä valmennuspuolelta eikä peruskurssin juuri suorittaneelta harrastajalta, keskustelu on silti hyväksi ja harjoitusten osanottajien kokemus erittäin tärkeää palautetta toiminnan kehittämisen kannalta. Seuran valmennustoiminnan periaatteisiin kuuluu myös avoin ja kannustava ilmapiiri.

Hyvää treenikautta toivotellen, salilla nähdään.

Kimmo

Kesä lähestyy - oletko valmis?

Kimmo Koski, 18.11.2011

Päivät lyhenee ja kesästä puhuminenkin tuntuu oudolta. Pitäisi selvitä räntäsateista, pakkasista, loskasta sun muusta, ennen kuin voi edes ajatella niin pitkälle. Toisaalta syksy on jälleen hujahtanut ohi hetkessä ja viimeistään nyt on aika asettaa itselleen tavoitteet seuraavaksi puoleksi vuodeksi, jotta loppukeväästä kunto on kohdallaan, olo parempi ja ehkä jopa vyön väri hiukan tummentunut. Runsaan puolen vuoden pituinen ajanjakso on optimaalinen liikunnallisten tavoitteiden asettamiseen, siihen kun mahtuu jo aika lailla harjoituksia. Mikä tarkoittaa myös sitä, että kehitystä on mahdollista odottaa tapahtuvan. Mietipä itse, mitä haluaisit karateharjoittelullasi seuraavaksi saavuttaa. 

Seurassamme tilanne on myös siinä mielessä hyvä, että vaihtoehtoja harjoitusaikoihin löytyy runsaasti. Näistä onkin hyvä rakentaa itselleen sopiva kokonaisuus ja sitten asettaa samalla itselleen jokin tavoite vaikkapa huhti-toukokuulle. Haluanko parantaa kuntoani, suorittaa seuraavan vyön, pudottaa painoa, kaikkia näitä tai jotain muuta? Näistä asioista voi muuten keskustella myös meidän harjoitusten vetäjien kanssa. Rakentavan palautteen lisäksi siinä voi samalla saada myös konkreettisia neuvoja. 

Yleisesti ottaen 1-2 kertaa viikossa tapahtuva harjoittelu pitää yllä nykyistä tasoa. Jos halutaan kehittyä, kannattaa kasvattaa treenimäärää esimerkiksi 2-4 harjoittelukertaan. Alemmilla vöillä tosin on se etu, että jo kaksi kertaa viikossa tapahtuva harjoittelu voi kehittää kummasti – koko ajanhan tulee enemmän uutta ja lähtötaso on matalampi. Kaiken harjoittelun ei tietenkään kaiken tarvitse tapahtua ohjattujen harjoitusten avulla – voi myös hyödyntää omaehtoista harjoittelua esimerkiksi vapaavuoroilla tai kotona. Tässä syksyllä treenejä vetäessä on jotenkin tullut mieleen, että esimerkiksi venyttely myös kotosalla voisi tehdä joillekin aika hyvää…  

Syksyn aikana Meido-Kanin harjoitukset ovat olleet täynnä väkeä. Tämä on tosi hieno juttu paitsi harrastajille itselleen, niin myös valmentajille. On mukava vetää treenejä runsaalle joukolle innokkaita ihmisiä, mikä varmasti näkyy myös treenien tasossa ja salilla vallitsevassa hyvässä hengessä. Jatketaan samaan tahtiin.

Hyvää loppuvuotta treenien merkeissä toivotellen,

Kimmo

Karateurheilun haasteita

Kimmo Koski, 17.2.2011

Hyvät karaten harrastajat,

Vuosi on jo pitkällä, joten olen pahasti myöhässä tämän blogi-kirjoitukseni kanssa. Teemana olisi hyvin voinut olla vuoden vaihteen lisäkilojen karistaminen harjoitussaleilla tai uuden vuoden lupausten lunastaminen treenaamalla, mutta ne lienee jo ajat sitten jo toteutettu. Ainakin treenien kävijämäärä on alkuvuoden ajan hiponut ennätyksiä. Vaikka suuren ja eritasoisen joukon ohjaaminen on haasteellisempaa kuin pienen, täydet salit pitävät trenifiilistä hienosti yllä, ja kova yritys korvaa pienet tekniset puutteet. Toivottavasti into jatkuu pitkälle kevääseen – palkinto tulee varmasti taitojen ja kunnon kehityksen muodossa.

Alkuvuosi on ollut muutenkin menestyksekäs. Viikko sitten pidettiin Dan-kokeet ja seura sai kolme uutta mustaa vyötä eli pari Leivoa ja yksi Kinnunen joutuvat investoimaan uuteen vatsanympäryskoristeeseen. Onnittelut uusille daneille vyökoemenestyksestä. Helmikuun aikana sitten vyöstä tulee mitata solmun jälkeen vapaasti roikkuva pätkä ja tarkistaa parin vuoden päästä onko vyö kutistunut. Seuran valmennusjohdon tavoitteena on varmistaa, että näin ei pääse käymään ja hienoa on, että koko muukin seura saa osakseen saman ilon. Tulemme jatkossakin harrastamaan liikunnallista karatea, jossa keskitytään myös fyysisen kunnon kehittämiseen – harrastajien oma fyysinen taso tietenkin huomioiden.

Harjoitukset jatkuvat kevään aikana samaan tapaan kuin jo on totuttu. Itse vedän mahdollisimman usein lauantaisin koko seuran treenejä, jossa saa hyvän kuvan harrastajien kehittymisestä. Hiomme pääosin meidokanilaisen karaten perustaa, kuten lantion käyttöä, etäisyyttä, voiman tuottoa, liikkumista ja tekniikoiden yhdistelemistä. Koska joukossa on sekä vasta syksyllä aloittaneita harrastajia että konkareita, tekniikoista tehdään usein vaikeusasteeltaan eritasoisia harjoitteita. Toinen tapa varmistaa riittävä vaatimustaso kaikille on tekniikoiden laatu – ylemmiltä vöiltä vaaditaan enemmän. Toimii yksinkertaisissakin tekniikoissa yllättävän hyvin…

Aktiivista harrastusta voi kevään aikana elävöittää mukavasti oheistoiminnalla. Keväällä on suunnitteilla jälleen seuran kesäleiri, jonka päivämäärä kannattaa heti varata kalenteriin, kun se julkistetaan. Lisäksi maaliskuun lopulla (26.3.) pidetään Töölön kisahallissa SM-kilpailut. Taso ei ole viime vuosina ollut huima, mutta kisojen seuraaminen on varmasti silti kiinnostavaa, varsinkin jos sellaisia ei ennen ole nähnyt. Suomalainen karateurheilu on vähäisen kilpailijamäärän vuoksi jäänyt pahasti kansainvälisesti jälkeen – erityisesti huomioiden sen, että 80-luvulla olimme Euroopan kärkimaiden kintereillä. Tämä on herättänyt paljon keskustelua, kuten Suomen huippu-urheilun taso yleensäkin. Seuraavasta Budo-Ekspressistä voitte lukea mielipidekirjoitukseni, jossa tätäkin asiaa sivutaan. Toivottavasti keskustelu siitä vaan tiivistyy, ja jotain toimenpiteitäkin saadaan aikaan.

Minua pyydettiin myös kertomaan siitä, millaista kilpakaraten harjoittelu oli aikanaan 80- ja 90-luvuilla, jolloin itsekin olin vielä aktiivikilpailija. Tilanne silloin oli hyvin erilainen kuin nyt, pitkälti koska itämaisia lajeja oli vähemmän ja kilpakarate oli nuorison keskuudessa suosittu laji. Kun nykyään salille tulee pääosin aikuisia lastensa kanssa viettämään yhteistä laatuaikaa, silloin kurssit täyttyivät koululaisista, joiden tavoitteena oli pärjätä kilpaurheilussa. Molemmat tavoitteet ovat kyllä aivan yhtä hyviä. Tilannetta kuvaa hyvin se, että 80-luvulla jo pelkästään SM-kisoihin pääsystä jouduttiin välillä karsimaan etukäteen ja lähes joka sarjassa oli kilpailijoita 25-50 välillä. Viime vuosina SM-mitalin on joskus voinut saada voittamatta yhtään ottelua eli kisaajia sarjassa on ollut maksimissaan kolme. Menestyksen puute kansainvälisillä areenoilla ei siis johdu ainakaan yksin kotimaisten kisaajien tasosta. On vaan niin, että mikäli kotimaista kilpailua ei käytännössä ole, ei ole riittävää harjoitusvastustakaan, mikä näkyy väkisin menestyksessä. Miljoonan euron kysymys on, miten saataisiin nuoriso taas kiinnostumaan karateurheilusta, vaikka tarjolla on sata muuta itämaista lajia sekä vielä enemmän videopelejä. Meidokaninkin panos viime vuosina kilpailuun on ollut vain parin yksittäisen aktiivin varassa – tätä tilannetta olisi mukava parantaa edes sitten nuorten sarjoissa jos ei vielä muuten.

Toinen olennainen seikka kovan sisäisen kilpailun lisäksi entisaikoina oli tietenkin kova harjoittelu, ehkä myös menestyksen nälkä. Tätä en voi verrata reilulta pohjalta nykypäivään, koska en tiedä tarpeeksi hyvin, kuinka paljon esimerkiksi maajoukkuekisaajat harjoittelevat. Niiden muutamien nuorten suhteen, joiden harjoittelua jokunen vuosi sitten seurasin, tilanne oli kuitenkin selvä: ihan mukavasti kehittyy 3-5 kerralla viikossa, mutta kansalliselle keskitasollekin matka on liian pitkä. Esimerkkinä tyypillinen harjoitusviikkoni aktiiviaikana sisälsi 7-12 eritasoista treeniä (ei kaikki karatea, mukana myös oheisharjoitteita), tämä välillä opiskelun ja puolipäivätyön ohella. Elokuun loppupuolelta toukokuun alkuun lähes jokainen viikonloppu kului urheiluopistolla tai kisoissa. Kesällä rakennettiin peruskuntoa ja alkusyksystä alkoi pitkä kilpailukausi, joka onneksi noin kuukauden ajaksi vuodenvaihteessa yleensä katkesi. Kuukauden tauolla ei muuten ehdi rakentaa uutta peruskuntokautta vaan siinä voi korkeintaan ottaa valmistavan harjoitusjakson seuraavaan kisakauteen. Sitten kun tähän lisää vielä painonpudotuksen, minulla tyypillisesti alkaen peruskuntokauden jostain 67-69 kilosta päätyen kilpailupainoon eli alle 60 kilon, ei ehkä tarvitse pitkään miettiä miksi karatekilpailu ei ole nykynuorison suosiossa.

Tosiasia on kuitenkin se, että ilman kovaa työtä ei urheilussa menesty. Jos verrataan muihin lajeihin, tilanne on tietenkin samanlainen. Esimerkkejä riittää: 11-vuotias tyttäreni harjoittelee joukkuevoimistelua ohjatusti viisi kertaa viikossa sekä omatoimisesti pari kertaa viikossa sen päälle, tuttavan 12-vuotias veli puolestaan kahdeksan kertaa viikossa kilpauintia jne. En osaa sanoa, onko tällainen hyväksi vai pahaksi. Karatessakin nykykilpailijan pitää tehdä päätös siitä, onko valmis uhraamaan suuren osan ajastaan kilpaurheiluun – jos ei, tavoitteet kannatta asettaa sen mukaisesti. Itse en ole kilpailu-uraani (1978 – 1994 ensimmäisestä ottelusta viimeiseen – comeback on vielä tekemättä) hetkeäkään katunut, vaikka muutaman hetken siitä olisinkin kyllä ollut valmis vaihtamaan pois. Kilpailu vaatii paljon, mutta myös antaa paljon – tärkeimpänä siitä jäljellä ei ole pokaalit vaan ystävät.

Karateharrastus tuo monia mahdollisuuksia kuntoilusta kilpaurheiluun muuta seuratoimintaa unohtamatta. Valitkaa mieleisenne.

Kimmo

Syyskausi alkaa - oletko valmis?

Kimmo Koski, 18.9.2010

Lämmin kesä on takana päin ja on aika taas aktivoitua. Painonnostokausi on ohi ja grillaamalla saavutetut 'lihakset' saa helpoiten kadotettua salilla. Syksyllä Meido-Kanilla on Espoossa tarjolla ennennäkemättömän monipuolinen valikoima erityyppisiä harjoituksia, joten aktiiviseen harjoitteluun on hyvät mahdollisuudet.

Seuran valmentajat kokoontuivat elokuussa miettimään kauden sisältöä ja treenien suuntaamista eri harrasteryhmille. Meido-Kanin tavoitteena on harjoittaa liikunnallista karatea, jossa kehittyy karatetaitojen lisäksi harrastajien fyysiset ominaisuudet kuten kunto ja liikkuvuus. Monipuolisuus on tärkeää sekä nuorille että vanhoille harrastajille. Valmennuspalaverissa sovittiin viikkorytmin mukaisista vetäjäryppäistä (= ketkä vastaavat mistäkin päivistä) sekä muista vastuista.

Tavoitteita syksylle tuovat joulukuussa pidettävät dan-kokeet sekä seuran omat vyökokeet loppuvuodesta. Aiempien kokemusten perusteella - ellei kesän aikana ole tapahtunut mitään ihmeitä - erilaisten soveltavien harjoitteiden lisäksi syksyllä tulee panostaa vahvasti perusasioiden harjoitteluun. Lantion käyttö, tasapainoiset ja voimakkaat tekniikat sekä kyky yhdistellä tekniikoita sujuvasti ovat esimerkkejä kehitettävistä alueista.

Harjoitusvuorot ovat syksylle jonkin verran muuttuneet. Olemme saaneet lisäaikaa torstaille. Jyrki Innasen harjoitukset on siirretty sunnuntaille. Vedettyjä harjoituksia aikuisille on nyt pääsääntöisesti viitenä päivänä ja lisäksi vapaavuoroja runsaasti käytössä. Valinnan varaa siis on. Osassa koko seuran treenejä pyritään ajoittain käyttämään kahta vetäjää ja kahta tasoryhmää - jakokriteerinä välillä junnut-aikuiset, välillä vyöarvo. Näin saadaan harjoituksiin lisää tehoa ja vaikeusaste paremmin vastaamaan harrastajien tasoa.

Harjoituksia profiloidaan vastaamaan eri ryhmien tarpeita. Ensisijainen osallistumiskriteeri on kuitenkin harrastajan oma ajankäyttö - kannattaa käydä treeneissä aina kun se sinulle sopii oli treeniprofiili mikä tahansa. Seura toimii harrastuspohjalta, joten kaikkien treenien pitäisi sopia - rajoittavia tekijöitä yleensä vain ikä (Jyrkin sunnuntaitreenit suunnattu aikuisille). Itse ryhdyn vetämään koko seuran treenejä lauantaisin, johon tervetulleita ovat kaikki harrastajat keltaisesta vyöstä alkaen.

Harjoitusten suunnittelu on viime kädessä vetäjän vastuulla, jolla on vapaudet toteuttaa itseään melko vapaasti. Harjoituksille yhdessä suunnitellut profiilit ovat siis ohjeellisia:

- Tiistain treeneissä keskitytään perusasioiden hallintaan ja tekniikoiden soveltamiseen
- Torstaina harjoitellaan myös vyökoetekniikoita, mukaan lukien kataa
- Perjantaina on vaihtelevaa ohjelmaa, mukana myös katsauksia muihin budo- ja kamppailulajeihin
- Lauantaina keskitytään monipuoliseen ja liikunnalliseen karateen
- Sunnuntaina on jyrkiinnanen-special, joka on tietenkin ihan oma lukunsa

Lisäksi mukana on naisille itsepuolustusta, junnujen treeniryhmää, nappulakaratea sekä tietenkin syyskuussa alkava perhekarate. Syksyn aikana tulee myös tyylisuunnan suurleiri, jonka ajankohta on vielä auki. Tutustukaa tarkempaan treeniohjelmaan seuran WWW-sivuilla.

Hyvää alkanutta treenikautta ja salilla nähdään, ainakin lauantaisin.

Kimmo
 

Kesällä kuntoon

Kimmo Koski, 8.6.2010

Kevään aikana ja vielä leirilläkin on harjoittelijoita ollut kiitettävästi mukana. Osoituksena menestyksestä ovat Tuomas Aittomäen, Kristian Turusen ja Rami Kiskolan suorittamat ensimmäisen danin vyöarvot, sekä kesäleirillä suoritetut 27 uutta muuta vyöarvoa. Vaikka vyöarvo ei nyt sattumalta tänä keväänä olisikaan muuttunut, on varmasti jokainen aktiivisesti treeneissä käynyt harrastaja kehittynyt sekä fysiikan että karatetaitojen saralla. Nyt on edessä hyvin ansaittu kesäloma - ennemmin tai myöhemmin - jolloin harjoittelumäärät viikossa tavallisesti vähentyvät. Kesän tullessa olisikin hyvä pitää opittuja taitoja yllä ainakin sen verran, että tiiviimpi harjoittelu olisi syksyllä taas helpompi aloittaa.

Meido-Kanin vedettyjä harjoituksia pidetään juhannukseen saakka, jonka jälkeen alkaa kesätauko. Ohjatut harjoitukset alkavat taas elokuussa. Tämä antaa mahdollisuuden ladata akkuja tulevaan kauteen, mutta toivon mukana ei romahduta jäsentemme fyysistä kuntoa liiaksi. Kesätauon aikana on muuten sekä mahdollista että suositeltavaa harrastaa grillaamisen ohessa monipuolista liikuntaa. Karateharjoittelukaan ei ole poissuljettu - mahdollisuuksia vaikka ulkona tähän on runsaasti vaikka salit eivät olisikaan auki tai treenejä tarjolla.

Syksyllä tulee tarjolle taas paljon uutta ohjelmaa. Peruskurssit alkavat syyskuussa, ja muut harjoituksetkin etenevät osin totutulla tavalla. Jyrki Innanen vierailevana vetäjänä jatkaa harjoitusten ohjaamista, ja itsekin tulen dan-klubin treenien vetämisen ohella ohjaamaan ajoittain myös muita harjoituksia. Meido-Kanin harjoittama kokonaisvaltaista kehon hallintaa, fysiikkaa ja karatetaitoja kehittävä liikunnallisen karaten linja tulee jatkumaan. Uskon, että kaikki voimme näin kehittyä entisestään, jokainen omista lähtökohdistaan.

Haluan toivottaa kaikille liikunnallista ja rentouttavaa kesää. Salilla nähdään, viimeistään syksyllä.

Kimmo

Uusi vuosi ja uutta treeni-intoa

Kimmo Koski, 16.1.2010

Uuden vuoden lupaukset on tehty ja suurella osalla seuran harrastajista ne varmasti liittyvät harjoitteluun ja omaan aktiivisuuteen. Lupaukset ainakin toistaiseksi näkyvät pitäneen, koska viime tiistaina seuran yhteisharjoituksissa oli yli 50 henkeä. Hieno juttu - aktiivista treeniporukkaa on mukava ohjata ja iso joukko treenaajia myös kannustaa toinen toistaan yrittämään entistä enemmän.

Samalla tulee kuitenkin haasteita, koska samoissa harjoituksissa on kovin eri tasoisia (keltaisesta mustaan vyöhön) harrastajia ja hyvin eri ikäisiä treenaajia. Karatetaitojen kehittymistä edesauttaa, mikäli harjoitteet voidaan sovittaa treenaajan tasolle sopiviksi, mikä on hankalaa suuressa ryhmässä. Tämän vuoksi olemme jakaneet ryhmiä uudelleen ja keltavöisille on tiistaisin ja sunnuntaisin oma harjoitusaika, jossa myös nyt aloittaneet kurssilaiset treenaavat. Tämän lisäksi molemmilla tiistain ja sunnuntain ryhmillä pyritään pitämään useita vetäjiä. Näin voidaan osan aikaa treeneistä harjoitella useassa ryhmässä eli treenata eri vyöarvoilla eri tasoisia tekniikoita.

Tiistain ja sunnuntain lisäksi erilaisia harjoitusmahdollisuuksia on runsaasti. Perjantaisin meillä on vierailevia vetäjiä, Jyrki Innanen jatkaa suosittuja lauantaiharjoituksiaan, junnujen matsiryhmä treenaa sunnuntaisin, dan-klubi (sinisestä ylöspäin tavoitteena tummentaa vyöarvoja) erillisen ohjelman mukaan ja lisäksi on joukko vapaatreenejä. Ajat selviävät täältä seuran verkkosivuilta.

Seura pyrkii tarjoamaan monipuolista liikunnallista karatea, josta löytyy jokaiselle harrastajalle jotain. Toivottavasti onnistumme tässä tavoitteessa tänäkin keväänä. Varsinaisten treenien lisäksi myöhemmin keväällä on ohjelmassa Shoko-ryu tekniikkaleiri sekä seuran oma leiri. SM-tason kilpakaratea voi käydä katsomassa maaliskuun lopulla Helsingin kisahallissa. Mahdollisuuksia siis riittää. Olkaa siis aktiivisia, käykää treeneissä ja ottakaa osaa muuhunkin toimintaan. Harjoitusten vetäjiltä ja ylemmiltä vöiltä voi kysyä neuvoa sekä tekniikoista että muusta toiminnasta.

Uusi vuosi tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. Meido-Kanissa jokainen kilpailee vain itsensä kanssa, mutta itselleenkin voi asettaa hyviä tavoitteita, esimerkiksi vyöarvon tummentumisen, muutaman kilon pudottamisen, kunnon kohottamisen tai vaikka notkeuden lisäämisen. Näihin kaikkiin seura tarjoaa hyvät mahdollisuudet. Käyttäkää ne hyväksi!

Hyvää treenivuotta 2010.

Kimmo

Karatella kuntoon

Kimmo Koski, 21.10.2009

Meido-Kan Karate Espoo tarjoaa taidollisesti, liikunnallisesti ja henkisesti kehittäviä karateharjoituksia eri ikäisille harrastajille. Harjoituksissa toivon mukaan korostuu karatetaitojen ohella monipuolisuus ja mahdollisuus itsensä kehittämiseen eri osa-alueilla. Karate on tapa irtautua arjen kiireistä, keino oppia jotain uutta, mahdollisuus kehittää fyysisiä ominaisuuksiaan tai viettää laatuaikaa lastensa kanssa harjoituksissa - parhaimmillaan näitä kaikkia samaan aikaan.

Karate sopii kaikille. Harrastuksen aloittamiselle tai tauon jälkeen salille palaamiselle ei ole pääsyvaatimuksia esimerkiksi fyysisen kunnon suhteen. Mikäli kunto tai liikkuvuus on päässyt rapistumaan, seuramme tehtävänä on auttaa sen kohentamisessa. Periaate Meido-kanin salilla onkin, että jokainen kilpailee itsensä kanssa, vaikka kamppailulajien tyyliin harjoitteita tehdäänkin yleensä pareittain.

Seuratoiminnan on tarkoitus olla monipuolista ja tarjota erilaisia virikkeitä. Harjoituksia täydennetään erilaisilla tilaisuuksilla, tarjotaan mahdollisuus osallistua leireille ja kilpailuihin sekä järjestetään valmennuskoulutusta. Ajoittain käytetään vierailevia vetäjiä eri tyylisuunnista tai budolajeista monipuolistamaan valikoimaa. Aamuvirkuille on vapaatreenit perjantaisin kello 8-9 Mankkaan tatamisalilla, jota mahdollisuutta tosin melko harvat allekirjoittanutta lukuun ottamatta käyttävät hyväkseen. Syksyn tärkein leiri, Shoko-ryu suurleiri, pidetään marraskuun 7.-8.11., mistä lisätietoja löytyy seuran sivuilta.

Meido-Kanin valmennustoiminnan (valmennuksella tarkoitetaan siis kaikkia harrasteryhmiä, eikä vain kilpailua) tavoitteena on suunnitelmallisesti tukea edellä mainittuja asioita. Seurassa on joukko valmentajia - tai treenien vetäjiä, kuten meitä myös usein kutsutaan - jotka pyrkivät luomaan harjoituksista mielekkäitä ja kehittäviä kokonaisuuksia. Päävalmentajan tehtävänä on koordinoida valmennustoimintaa ja linjata harjoitusten sisältöä vastaamaan harrastajien kehitystarvetta. Tämä ei onnistuisi ilman aktiivista valmentajaryhmää, jollainen onneksi seurassamme on tällä hetkellä olemassa ja henkilömäärältään laajempana kuin pitkään aikaan. Tämän valossakin seuramme valmennuksen tulevaisuus vaikuttaa hyvältä.

Seuran valmentajien ja muidenkin toimihenkilöiden toiminta perustuu palkattomaan vapaaehtoistyöhön. Ajan käyttö treenien vetämiseen on useilla haaste muiden velvoitteiden puristuksessa, mutta onneksi aktiivisuutta on löytynyt ja tällä hetkellä meillä on vapaehtoisia valmentajia jopa yli viikoittaisten harjoitusmäärien vaatimusten. Tällainen positiivinen tilanne syntyy vyöarvojen kasvaessa, koska tällöin syntyy sekä vyökoevaatimusten aiheuttamia opetusvelvoitteita että halu testata karatetaitojen ohessa luonnostaan kehittyviä valmennustaitoja. Toivonkin, että into harjoitteluun, valmennukseen ja muuhun karateaktiviteetteihin säilyy ja kehittyy edelleen - ja onneksi kaikki myös viittaa siihen että näin tapahtuu.

Tästä on hyvä jatkaa syksyn harjoituskautta, toivon intoa ja tarmoa kaikille jäsenille.

Kimmo